Jordärtskocksoppa med umamieffekt

Jordärtskocka och blåmusslor har visat sig vara en lyckad kombination. Sannolikt är jordärtskockor liksom blåmusslor rika på de naturliga kemiska substanser som tillsamman kallas umami. Resultatet blir en mycket mustig soppa som inte direkt smakar blåmussla. Vi har bjudit på den under olika demos och får ofta höra hur god den är.

​Till 4 portioner

ca 500 gr jordärtskockor

jordärtskocksoppa-Blåskal-

1 palsternacka

1/4 rotselleri

1 gul lök

2 klyftor vitlök

Smör till stekning

7 dl vatten

2,5 dl blåmusselbuljong

3 dl grädde

Salt

Till garnering:

Rostade solrosfrön

Färsk persilja

Stekt bacon

​Så här gör du:

Hacka lök och vitlök, skala och tärna rotselleri och palsternacka och stek tillsammans i en stor kastrull på svag värme i smör tills blandningen är mjuk. Då hinner smakerna utvecklas ordentligt. Under tiden skalas och hackas jordärtskockorna. Tillsätt vatten och blåmusselbuljong och lägg i jordärtskockorna. Höj värmen och koka upp tills jordärtskockorna är mjuka.

Lyft av kastrullen från spisen och mixa soppan med mixerstav tills den är helt slät. Tillsätt grädden och värm åter upp soppan på spisen. Smaka av och salta efte behov. Servera soppan med rostade solrosfrön, hackad persilja och eventuellt knaperstekt bacon skuren i små bitar.

Tag även ett gott knäckebröd och ost till soppan!


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *