Fisksoppa med havtorn

Till 3-4 personerhavtorn_04

3 schalottenlökar

5 dl vatten

2,5 dl blåmusselbuljong

2 dl grädde

1 msk vitvinsvinäger

Ca 2 rågade msk havtornsbär

Hackad dill

Salt efter behov

1 medelstor morot

½ squash

Ca 600 g vit fisk från uthålliga fiskebestånd ex. KRAV- eller MSC-märkt

Så här gör du:

Ta ut fisken ur kylen och lägg upp på ett fat så att den inte är för kall när den ska serveras. Stek schalottenlöken mjuk i en neutral rapsolja direkt i kastrullen. Tillsätt vattnet, blåmusselbuljongen, havtornsbär, vinäger och koka upp. Tillsätt grädden och dillen och smaka av med salt och ev. lite extra blåmusselbuljong.

Hacka moroten och squashen i små tärningar och koka upp i saltat vatten så morötterna precis börjar bli mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Skär den färska fisken i små munsbitar. Lägg upp fisk tillsammans med morots- och squashbitarna direkt i soppskålarna soppan ska serveras i. Värm upp soppan igen och häll sedan den heta soppan direkt i soppskålarna. Fisken tillagas då i skålen!

Serveringsförslag: Sila soppan och häll upp på en uppvärmd bringare så kan var och en tillaga sin egen fisksoppa vid bordet. Servera med surdegsbröd och gott smör!