Hemlagad blåmusselbuljong med vitt vin

Här är ett recept på hur du kan göra din egen lyxiga blåmusselbuljong smaksatt med vitt vin och schalottenlök.

2 kg färska blåmusslor med skalfond-på-sked

3 schalottenlökar

5-6 dl torrt vitt vin

Timjan, salvia eller annan krydda

Eventuellt havtornsbär, citron eller annan favoritsmak

Så här gör du:

Hacka schalottenlöken och lägg i grytan med vinet och kryddan och eventuellt din favoritsmak. Koka upp och lägg ner musslorna. Koka ca 10 min. Sila kokspadet och reducera ner det till hälften.

Använd direkt i soppan eller såsen eller förvara i kylen i upp till 2 veckor (rengör först förpackningen med kokade vatten) eller frys in blåmusselbuljongen till ett senare tillfälle.

I Nomas kokbok time and place in nordic cuisine har jag lärt mig att man kan frysa in den färdiga buljongen för att sedan tina den i kylen i en tratt eller sil fodrad med en bit bomullsduk. (jag klippte ut en bit av en ren gammal T-shirt) Buljongen tinar då långsamt och droppar genom duken utan att klogga igen bomullsduken. Resultatet blir en vackert klar och lätt bärnstensfärgad buljong att använda i soppan eller såsen. En ren fröjd! /Magdalena