Jordärtskocksoppa

Blåmusslor och jordärtskocka är lite av en otippad succé.  Kombinationen ger en fyllig och smakrik soppa som man kan längta efter. Har man lite framförhållning kan man göra den dagen innan så att umamismaken får utvecklas ordentligt, eller gör en dubbel sats så den räcker några dagar!

Till 4 personerjordartskocksoppa-blaskal

ca 500 gr jordärtskockor
1 palsternacka
1/4 rotselleri
1 gul lök
2 klyftor vitlök
Smör till stekning
7 dl vatten
2,5 dl blåmusselbuljong
3 dl grädde
Salt
Till garnering:
Rostade solrosfrön eller pumpakärnor
Färsk persilja
eller stekt bacon

 

Gör så här:

Hacka lök och vitlök, skala och tärna rotselleri och palsternacka och stek tillsammans i en stor kastrull på svag värme i smör tills blandningen är mjuk. Då hinner smakerna utvecklas ordentligt. Under tiden skalas och hackas jordärtskockorna. Tillsätt vatten
och blåmusselbuljong och lägg i jordärtskockorna. Höj värmen och koka upp tills jordärtskockorna är mjuka.

Lyft av kastrullen från spisen och mixa soppan med mixerstav tills den är helt slät. Tillsätt grädden och värm åter upp soppan på spisen. Smaka av och salta efter behov. Servera soppan med rostade solrosfrön eller pumpakärnor, hackad persilja eller med knaperstekt bacon skuren i små bitar. Det är även gott med ett gott knäckebröd och ost till soppan.