Lyxig fisksoppa med champagne och grönkålschips

En lyxig men enkel fisksoppa på kallrökt lax smaksatt med blåmusselbujong att bjuda på till fest. Den får en luftig karaktär med det mousserande vinet. Till soppan rekommenderas krispiga grönkålschips!
Till 4 förrätterluftig soppa på blåmusselbuljong

2 Schalottenlökar

2,5 dl mousserande torrt vitt vin

5 dl blåmusselbuljong

6-7 dl vatten

1/2 pressad citron

2 msk smör blandat med 2 msk vetemjöl

salt

2 dl lätt vispad grädde

1 dl mousserande torrt vitt vin.

200 gr kallrökt lax

Grönkålschips:

grönkål skuren i mindre bitar

1-2 msk olivolja

salt

Så här gör du:

Börja med grönkålschipsen. Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen i mindre bitar och lägg i bunke och blanda med olivolja och salt. Lägg upp på plåt och tillaga i ugnen i 10-15 minuter. Hacka löken och stek på svag värmemed lite smör i kastrull tills den är mjuk. Häll i det mousserande vinet, blåmusselbuljongen, vatten, och citronjuicen och låt koka en stund så alkoholen kokar bort. Soppan får mer smak om den sedan står en stund, kan med fördel förberedas fram till detta stadie dagen innan den ska ätas.

När soppbasen är färdig så sila bort löken. Blanda ner mjöl&smörblandningen och använd en visp tills soppan kokar upp igen. Smaka av med salt.

Skär den kallrökta laxen i mindre bitar och lägg i de skålar soppan ska serveras i. Vispa upp grädden lätt, den ska inte bli tjock bara bubblig. Blanda ner i soppan och sedan resten av det mousserande vinet. Värm upp hastigt och häll sedan den varma soppan över laxen i skålarna.

Garnera med de krispiga grönkålschipsen. Servera med mousserande vin, gärna samma som användes i soppan.