Produkter

Blåmusselbuljong

Den färska och KRAV-märkta blåmusselbuljongen tar vi direkt från kokgrytan efter musselkoket. Buljongen är helt naturell och innehåller inget annat än vad som finns i blåmusslan och vattenångan som har kondenserats på musslorna under kokningen. När buljongen är nykokad tillsätter vi ca 0,5% salt för att säkra hållbarheten på den färdiga buljongen.

Blåmusslorna kokas så snart som möjligt efter skörd för att få en fin och fräsch smak på buljongen. Blåmusslorna ångkokas under en relativt lång tid med en gradvis temperaturstegring. Effekten blir en mycket smakrik buljong med en mjuk och fyllig smak.

Du använder buljongen bl.a. i soppa, sås och risotto för att få en fyllig och mustig smak. Blåmusslan är rik på naturlig umami eller den femte rundsmaken som smaken även kallas. Kombinerar du buljongen med ingredienser rika på olika umamiämnen får du största möjliga utbyte av blåmusselbuljongen. Exempel på sådana ingredienser och råvaror är förutom fisk och olika skaldjur även vitkål, jordärtskocka, champinjoner, dill, lök och kyckling.

Den största andelen av saltet i blåmusselbuljongen är havssalt som följer med musslorna upp ur havet vid skörd, ca 1,5%. Därefter har vi tillsatt ca 0,5% salt för att undvika att den nykokade buljongen blir dålig.

Buljongen är färsk och tappas för storkök på 1-litershinkar eller på vakumpåsar på 5 liter. hållbarheten är 30 dagar. Konsumentförpackningen är en 250 ml glasflaska och hållbarheten 45 dagar. Buljongen ska förvaras i kyl även innan förpackningen är bruten. Efter att förpackningen har öppnats är hållbarheten mellan 5 och 7 dagar. Oftast har den betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. Lukta innan du dömer ut buljongen om bäst föredatumet har gått ut, oftast har den betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. Det går utmärkt att frysa buljongen. Blåmusselbuljongen är certifierad ekologisk enligt KRAVs regler.

Blåmusselfond

Blåmusselfond rik på naturliga smakförstärkare

Blåmusselbuljongen reduceras ned ca 3 gånger till en smakrik fond. Därefter tillsätter vi ca 11% salt. Fonden används som klassisk smaksättare i soppor, såser och grytor eller istället för asiatisk fisksås i wok och annan asiatisk matlagning. Blåmusslan är naturligt rik på den naturliga smakförhöjaren glutamat. Kombinera fonden med andra umamirika råvaraor och ingredienser som fisk och olika skaldjur samt vitkål, jordärtskocka, champinjoner, dill, lök kyckling och sojasås. Blåmusselfonden är även god att använda i en tomatdrink tillsammans med pressad citron.Blåskal-blåmusselbuljong-storkök

Salthalten i fonden är 16%. ca 5% kom med musslorna upp ur havet vid skörd och 11% salt är tillsatt för att öka hållbarheten.

Blåmusselfonden tappas på 1-liters plasthink och har en hållbarhet på 45 dagar i kylskåp. Blåmusselfonden tappas även på en 100 ml glasflaska och har 6 månaders hållbarhet i rumstemperatur. när förpackningen är bruten ska den förvaras i kylskåp och har då en hållbarhet på minst 14 dagar. Även blåmusselfonden är KRAV-certifierad.

Bohuslänsk vitvinsås

vitvinsås-BlåskalVår prisbelönta vitvinsås är resultatet av ett kulinariskt samarbete mellan Blåskal och Rasmus strand på Spira Food i Göteborg. Vitvinsåsen är kokad efter konstens alla regler, precis som man skulle gjort hemma i sitt eget kök. De största ingredienserna är blåmusselbuljong, nedkokad grädde och vitt vin. Vitvinsåsen innehåller även rotselleri, vitlök, gul lök, timjan och majsstärkelse för en något mer krämig textur. Vi har inte spätt den med vatten eller använt några tillsatser.

Den Bohuslänska vitvinsåsen är tappad på en glasflaska på 250 ml och håller 4 veckor i kylskåp. Den kan även tillhandahållas tappad på hink avsedd för restaurang och storkök.

Såsen är KRAV-märkt och som en bonus är den även glutenfri och fungerar även för den som är laktosintolerant och klarar små mängder laktos. Grädden vi använder i såsen är standardfet vispgrädde och då är också laktoshalten lägre.