Produkter

Blåskals produkter våren 2018Blåskals produkter är alla hantverksmässigt tillverkade med hänsyn till natur och människa, Blåmusslorna vi kokar är odlade enligt KRAV:s regler i fjordarna runt Orust i södra Bohuslän. Alla produkter som är baserade på blåmusslor är KRAV-certifierade.

Nedan kan du läsa mer om våra produkter och hur de är förpackade.

 

 

Blåmusselbuljong

Blåmusselbuljong är en effektiv smaksättare perfekt i rätter som du annars skulle välja att använda fiskbuljong i. Blåmusslans buljong är även utmärkt som smaksättare i risotto och soppor kokade på rotsaker som exempelvis jordärtskocka.

Den färska och KRAV-märkta blåmusselbuljongen tar vi direkt från kokgrytan efter att vi har kokat de färska blåusslorna. Buljongen är helt naturell och innehåller inget annat än vad som finns i blåmusslan och vattenångan som har kondenserats på musslorna under kokningen. När buljongen är nykokad tillsätter vi ca 0,5% salt för att säkra hållbarheten på den färdiga buljongen. Tanken med den naturliga okryddade buljongen är att du själv avgör smakkaraktären på den slutliga rätten.

Blåmusselbuljongen smakar just mussla eller har ibland en dragning mot krabbsmak. Smaken varierar något beroende på musslornas växtplats. Smaken är överraskande söt och fyllig. Doften av hav är tydlig.

Du använder buljongen bl.a. i soppa, sås och risotto för att få en fyllig och mustig smak. Blåmusslan är rik på naturlig umami eller den femte smaken som smaken även kallas. Kombinerar du buljongen med ingredienser rika på olika umamiämnen får du största möjliga utbyte av blåmusselbuljongen. Exempel på sådana ingredienser och råvaror är förutom fisk och olika skaldjur, vitkål, jordärtskocka, champinjoner, dill, lök och kyckling. Välstekt gul lök är en fantastisk ingrediens i maten. Ju längre löken fått gotta sig på låg värme desto fylligare blir smaken på den slutliga rätten!

Den största andelen av saltet i blåmusselbuljongen är havssalt som följer med musslorna upp ur havet vid skörd, ca 1,5%. Därefter har vi tillsatt ca 0,5% salt för att undvika att den nykokade buljongen blir dålig.Blåskal-blåmusselbuljong-storkök

Förpackningar

Kontakta oss på kontakt@blaskal.se eller på 0704-352056 om du är intresserad av att beställa.

Till restaurang:

Den färska buljongen tappas upp på 1-litershinkar eller på påsar på 5 liter. Hållbarheten är 30 dagar i kylskåp.

Till butiker:

Blåmusselbuljongen tappas upp på 250 ml glasflaska och hållbarheten är 45 dagar i kylskåp.

Buljongen ska förvaras i kyl även innan förpackningen är bruten. Efter att förpackningen har öppnats är hållbarheten mellan 5 och 7 dagar. Oftast har den betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. Lukta innan du dömer ut buljongen om bäst-föredatumet har gått ut, oftast har den betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. Det går utmärkt att frysa buljongen. Blåmusselbuljongen är certifierad ekologisk enligt KRAVs regler.

Blåmusselfond

Blåmusselfond rik på naturliga smakförstärkare

Blåmusselfonden är en given smaksättare och smakförstärkare som ger dig en fyllig och rik smak i maten. Användas i stället fiskfond i fisksoppa, gryta och sås. Eller experimentera fram helt nya användningsområden som bara denna koncentrerade och rena blåmusselfond kan bidra till.

Fondens smakförstärkande egenskaper är helt naturliga och beror på att blåmusslan är naturligt rik på umami, den femte smaken, som i matlagningen är den grundsmak som ger den fylliga och rika bakgrundssmaken som en lyckad soppa eller gryta oftast ger.

För att tillverka vår blåmusselfond utgår vi från den buljong vi kokar på musslorna. Denna reduceras sedan ned till ett koncentrat som är ca 3 ggr mer koncentrerat är den ursprungliga buljongen. Blåmusselfonden innehåller ingen annan ingrediens än blåmusslans kokspad och salt.

Kombinera fonden med andra umamirika råvaraor och ingredienser som fisk och olika skaldjur samt vitkål, jordärtskocka, champinjoner, dill, lök kyckling och sojasås. Blåmusselfonden är även god att använda i en tomatdrink tillsammans med pressad citron.

Förpackningar

Kontakta oss på kontakt@blaskal.se eller på 0704-352056 om du är intresserad av att beställa.

Till restaurang:

Blåmusselfonden tappas på 1-litershink och har en hållbarhet på 45 dagar i kylskåp. I storköksförpackningen är salthalten ca 5% och Fonden är Krav-certifierad.

Till Butik:

Blåmusselfonden tappas på en 100 ml glasflaska och har 6 månaders hållbarhet i rumstemperatur. Salthalten är 16% för att garantera den långa hållbarheten. När förpackningen är bruten ska den förvaras i kylskåp och har då en hållbarhet på minst 14 dagar. Även blåmusselfonden är KRAV-certifierad.

Bohuslänsk vitvinsås

Vår prisbelönta vitvinsås är så god att det är låta bli att le när man inte har smakat på den på ett tag. Såsen är resultatet av ett kulinariskt samarbete mellan Blåskal och Rasmus strand på Spira Food i Göteborg. Vitvinsåsen belönades med en silvermedalj i tävlingen Matverk 2015 och i juryn satt bland andra Mathias Dahlgren och Paul Svensson.

Vitvinsåsen är kokad efter konstens alla regler, precis som man skulle gjort i ett restaurangkök. De största ingredienserna är blåmusselbuljong, nedkokad grädde och vitt vin. Vitvinsåsen innehåller även rotselleri, vitlök, gul lök, färsk timjan smör och majsstärkelse för en något mer krämig textur. Vi har inte spätt den med vatten eller använt några tillsatser, detta är verkligen en flaska med rik smak.

Såsen är KRAV-märkt och som en bonus är den även glutenfri och fungerar även för den som är laktosintolerant och klarar små mängder laktos. Grädden vi använder i såsen är standardfet vispgrädde och då är också laktoshalten lägre.

Förpackningar

Kontakta oss på kontakt@blaskal.se eller på 0704-352056 om du är intresserad av att beställa.

Till restaurang:

Den Bohuslänska vitvinsåsen tappas på 1-litershink eller på större kärl om så önskas. Hållbarheten är 30 dagar i kylskåp. Såsen är Krav-certiferad.

Till Butik:

Den Bohuslänska vitvinsåsen är tappad på en glasflaska på 250 ml och håller 30 dagar i kylskåp. Vitvinsåsen är KRAV-certifierad.

 

Tångsalt skedTångsalt

Tången i Blåskals tångsalt är torkad sockertång (Saccharina latissima) odlad i Kosterhavet i norra Bohuslän av Kosteralg. Saltet är havssalt. Blåskal maler tången fin och blandar med saltet. 15% torkad och finmalen sockertång som vägde 150 g när den skördades. 85% är havssalt.

Använd antongen tångsaltet i matlagningen. Då får den torkade tången vakna till liv och släppa ifrån sig sin umamismak, samtidigt som saltet bidrar till att höja denna effekt. Ju längre tången får dra i maten desto mer smak ger den.

Tångsaltet kan även användas för att ge en fyllig smak av hav om det strös över en färdig rätt som exempelvis en bit fisk eller en smörgås med färskost. Då ger tångsaltet främst en fräsch doft av hav och sälta.

Förpackning

Kontakta oss på kontakt@blaskal.se eller på 0704-352056 om du är intresserad av att beställa.

Till Butik:

Glasburken innehåller 100 g tångsalt. 15% torkad och finmalen sockertång som vägde 150 g när den skördades. 85% är havssalt.