Risotto på blåmusselbuljong

Risotto kan med fördel smaksättas med blåmusselbuljong. Ät risotton tillsammans med stekt eller grillad fisk eller varför inte med grillade grönsaker. Parmesanpanerad fänkål är ett alternativ som ger mersmak.

risotto-bild

Till 2 personer

2 msk olivolja

1/2 dl finhackad schalottenlök

2 dl arborioris

1 1/2 dl torrt vitt vin

2-2,5 dl blåmusselbuljong + 3 dl vatten

1 ½ dl riven parmesan

Salt

Nymalen svartpeppar

Till garnering:

Bladpersilja eller basilika grovt hackad

Så här gör du:

Fräs schalottenlöken mjuk i smöret utan att den får färg. Höj temperaturen något och vänd ner arborioriset och stek tills det får en blank yta i ca 3 min. Häll på vinet och koka tills det ångat bort. Under tiden har du värmt upp blåmusselbuljongen och vattnet i en kastrull. Tillsätt ca 1/3 av den varma buljongblandningen i riset och rör om. Sänk temperaturen på spisen något. Rör hela tiden i riset och häll på mer av den varma buljongen allt eftersom den kokar in.  Efter ca 20 minuter är riset mjukt och all buljong har kokat in i risotton. Blanda ner den rivna parmesanosten och smaka sedan av med salt och peppar och ev. lite extra blåmusselbuljong. Strö över färska hackade kryddor. Servera med musslor, grillad fisk, havskräftor eller med grillade grönsaker.

Servera med skivad ugnsbakad fänkål panerad i riven parmesan och olivolja, några skivor väl mogen citron och skivade tomater.


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *