Sydostasiatsik soppbas på blåmusselbuljong

Den här soppbasen kan man använda på flera olika sätt. Ät den med nudlar eller ris, bara grönsaker eller med fisk, räkor eller kyckling. Blåmusselbuljongen ger en bred och fyllig smak men ger inte en utpräglad fisksmak.

asiatisk-soppa-smaksatt-med-blåmusselbuljongTill 4 personer

Jordnötsolja

2 gula lökar

4 klyftor vitlök

Ca 7 cm riven ingefära

1,3 liter vatten

2 – 2,5 dl blåmusselbuljongbuljong

Skal av 2 lime

saft från 2 lime

3 msk soya

1 tsk muskavadosocker

2 rivna torkad Shitakesvamp

Så här gör du:

Strimla löken, hacka vitlöken och riv ingefäran och fräs mjuk på låg temperatur i jordnötsolja i en stor kastrull. Ju längre du steker löken desto mer smaker släpper den i från sig. Tillsätt vattnet, blåmusselbuljongen, limejuice, limeskal, soya, och socker och koka upp. Stäng av värmen och smula ner den rivna torkade svampen och låt stå en en stund (om du har tid för det).

Soppbasen kan användas till en nudelsoppa, fisk-, räk- eller grönsakssoppa. För en god nudelsoppa koka upp soppan igen och tillsätt till exempel hackad pac-choi, champinjoner och förkokta nudlar av valfri sort. Fisk och eller räkor läggs i på slutet så att de precis blir tillagade/uppvärmda.