Risotto

En stor favorit är denna risotto smaksatt med blåmusselbuljong. Oftast äter vi den med grillade parmesanpanerade grönsaker eller en tomat om den är i årstid. Men den är självklar utsökt till grillade havskräftor eller en bit stekt fisk. Faktum är att kyckling och blåmusslor är en mycket lyckad kombination. Förklaringen är smaken umami och mer om denna smak kan du läsa här – Umami.

risotto-bildTill 2 personer

2 msk olivolja
1/2 dl finhackad schalottenlök
2 dl arborioris el. carnaroliris
1 1/2 dl torrt vitt vin
2 – 2 1/2 dl blåmusselbuljong + 4 dl vatten
1 1/2 dl riven parmesan
Salt
Nymalen svartpeppar
Färsk eller fryst basilika eller persilja

 

 

Gör så här:

Fräs schalottenlöken mjuk i olivoljan på ganska låg temperatur utan att den får färg. Höj temperaturen och vänd ner riset och stek tills det får en blank yta i ca 3 min. Häll på vinet och koka tills det ångat bort. Under tiden har du värmt upp blåmusselbuljongen och vattnet i en kastrull. Tillsätt ca 1/3 av den varma buljongblandningen i riset och rör om. Sänk temperaturen så avdunstningen inte blir för stor.
Rör hela tiden i riset och tillsätt mer av den varma buljongen allt eftersom den kokar in. Efter ca 20 minuter är riset mjukt och risotton har en krämig konsistens. Blanda ner den rivna parmesanosten och smaka sedan av med salt och peppar och ev. lite extra blåmusselbuljong. Strö över hackade kryddor.