Blåskals produkter

Av blåmusslan kan man koka lättanvända och effektiv smaksättare då blåmusslan är naturligt rik på naturliga smakförhöjare. Vi vill skapa enkla produkter och smaker som är lätta att använda och sätta sin egen prägel på. Därför är vår buljong och fond helt rena, dvs vi har inte tillsatt vare sig lök, vin eller kryddor för att ge dem smak och karaktär. En karaktär är dock tydlig, smaken av havet, en ren och tydlig havsdoft och smak.

Blåmusselbuljong

Den färska och KRAV-märkta blåmusselbuljongen tar vi direkt frånkokgrytan efter musselkoket. Buljongen är helt naturell, det vill säga innehåller inget annat än vad som finns i blåmusslan och kondenserad vattenånga från ångkokningen. Blåmusslorna kokas så snart som möjligt efter skörd, oftast inom 24 timmar. Då bibehåller vi så mycket som möjligt av blåmusslans smak. Stor vikt har lagts vid att koka musslorna varsamt för att behålla smaken och undvika att den blir mörk i färgen.

Du använder buljongen bl.a. i soppa, sås och risotto för att få en fyllig och bred smak. Blåmusslan är rik på naturlig umami eller den femte smaken som smaken även kallas. Kombinerar du buljongen med ingredienser som innehåller umamismak får du största möjliga utbyte av blåmusselbuljongen. Förutom fisk och olika skaldjur så är vitkål, jordärtskocka, champinjoner, dill, lök och flera andra grönsaker utmärkta smakkompisar till buljongen.

Saltet i blåmusselbuljongen är havssalt som följer med musslorna upp ur havet vid skörd. Salthalten är strax under 1%, det varierar beroende på hur mycket havsvatten musslorna fick med sig upp ur havet.

Blåskal-blåmusselbuljong-storkökBuljongen är färsk och tappas för storkök på 1-litershinkar eller på vakumpåsar på 5 liter. hållbarheten är 30 dagar. Konsumentförpackningen är en 250 ml glasflaska och hållbarheten 45 dagar. Buljongen ska förvaras i kyl även innan förpackningen är bruten. Efter att förpackningen har öppnats är hållbarheten mellan 5 och 7 dagar. Lukta innan du dömmer ut buljongen om den stått för länge, oftast har den betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. Det går utmärkt att frysa buljongen. Blåmusselbuljongen är certifierad ekologisk av KRAV.

BlåmusselfondBlåskal blåmusselfond svart bakgrund

Blåmusselbuljongen reduceras ned fyra gånger till en smakrik fond. Det gör den något saltare än buljongen med en salthalt på ca 3%. Saltet i fonden kom med musslorna upp ur havet vid skörd och är inte tillsatt. Fonden används som klassisk smaksättare i sås, grytor och kall dressing. Den är även utmärkt i asiatisk matlagning genom sin höga umamihalt. Blåmusselfonden är även kul att använda i en tomatdrink tillsammans med pressad citron.

Kombinerar du fonden med ingredienser som innehåller mycket naturlig umami får du största möjliga utbyte. Förutom fisk och olika skaldjur så är vitkål, jordärtskocka, champinjoner, dill, lök och flera andra grönsaker utmärkta smakkompisar till blåmusslan.

Blåmusselfonden tappas på 1-liters plasthink och har en hållbarhet på 45 dagar. För butiker tappas fonden på 100 ml glasflaska och har 60 dagars hållbarhet. Fonden ska förvaras i kyl och går även utmärkt att frysa. Även blåmusselfonden är KRAV-certifierad.

Bohuslänsk vitvinsås

vitvinsås-BlåskalVår prisbelönta vitvinsås är resultatet av ett kulinariskt samarbete mellan Blåskal och Rasmus strand på Spira Food i Göteborg. Vitvinsåsen är kokad efter konstens alla regler, precis som man skulle gjort hemma i sitt eget kök. De största ingredienserna är blåmusselbuljong, nedkokad grädde och vitt vin. Vitvinsåsen innehåller även rotselleri, vitlök, gul lök, timjan och majsstärkelse för en något mer krämig textur. Vi har inte spätt den med vatten eller använt några tillsatser.

Den Bohuslänska vitvinsåsen är tappad på en glasflaska på 250 ml och håller 4 veckor i kylskåp. Den kan även tillhandahållas tappad på hink avsedd för restaurang och storkök.

Såsen är KRAV-märkt och som en bonus är den även glutenfri och fungerar även för den som är laktosintolerant och klarar små mängder laktos. Grädden vi använder i såsen är standardfet vispgrädde och då är också laktoshalten lägre.