En naturlig smakförhöjare

Vår blåmusselbuljong har en ren och tydlig doft av blåmusslor och det bohuslänska havet. En något söt smak blåskal inte för mugglaresom fyller gommen och skapar välbefinnande. Den ger soppan en elegant smak av färska blåmusslor och hav som ingen annan buljong kan.

Men det bästa med vår blåmusselbuljong är att den har magiska krafter. Kombinerar du den med de rätta råvarorna och ingredienserna så för den smaken till nya höjder. Rotselleri, mjukstekt lök, vitkål, jordärtskocka, kyckling och soya, svamp, andra skaldjur och fisk så klart är bara några exempel. Det handlar om umami, molekyler och kombinationer. Naturligtvis är det inte vår förtjänst att buljongen är magisk, det är blåmusslan själv som är rik på naturligt glutamat och andra goda smakförhöjande egenskaper.

Vi  ångkokar blåmusslorna och tar tillvara på den koncentrerade buljongen som vi tappar upp direkt eller förädlar vidare till en smakkoncentrerad blåmusselfond. Vi tillsätter inget annat än vattenångan och vårt hantverk. Saltet i buljongen fick blåmusslan upp ur havet när den skördades ett dygn innan vi kokade den. Resten av smakutvecklingen får du bestämma själv.

Blåskal serverar bohuslänsk smak både till storkök och privatpersoner. Vi är måna om att den naturliga smaksättare  och ingrediens som vi tappar på hinkar och flaskor smakar och luktar precis som de färska blåmusslor vi kokar vår buljong och fond på.

Blåmusslorna vi kokar är framför allt odlade runt om Orust och får smak efter den plats de odlas på. Efter varje kok provsmakas buljongen och då blir det tydligt att olika platser smakar olika.