Röd fisksoppa med doft av citron

Den här fisksoppan är smaksatt med blåmusselbuljong och skalet av en riven citron ger en fyllig smak i kombination med de passerade tomaterna. Den här soppan brukar bla gå hem bland barnen när vi demonstrerar våra produkter ute i butikerna.

röd-fisksoppa-headderTill 3-4 personerröd-soppa-med-dofta-av-citron

Smör

1 gula lökar

2 klyftor vitlök

1 1/2 dl torrt vitt vin

ca 500 g passerade tomater

2 1/2 dl vatten

2- 2,5 dl blåmusselbuljong

Skal av 1 citron

2-3 potatisar

2 morötter

1 dl grädde

svartpeppar

salt

1/2 dl hackad dill

ca 500 g fisk ex. kolja, sej, torsk & lax

Så här gör du:

Hacka lök och vitlöken och fräs mjuk på låg temperatur i smöret i en stor kastrull. Ju längre du steker löken desto mer smaker släpper den i från sig. Höj temperaturen och tillsätt vitt vin och koka ner till ungefär hälften. Tillsätt passerad tomat, blåmusselbuljong och vatten och koka upp. Skär potatis med skalet på och morot i tunna skivor och lägg i soppan med rivet citronskal. Medan grönsakerna kokar så skär fisken i mindre munsbitar.

När grönsakerna är mjuka, hälla i grädden, salta och peppra och tillsätt dillen, värm tills soppan kokar upp igen och smaka av, men tänk på att fisken kommer att höja smaken ytterligare. När du är nöjd med smaken häll i fisken och rör om försiktigt och stäng sen av värmen så att fisken inte blir överkokt. Soppan kan med fördel förberedas dagen innan, men vänta med dill och fisk tills den ska serveras.